Cultuurtraject+ projecten in het schooljaar 2021-2022.

Afgelopen schooljaar was het alweer 15 jaren geleden dat het Cultuurtraject+ is ontstaan. Het Cultuurtraject+ is een traject waarin Stad&Esch, CSG Dingstede en Terra Meppel VO samenwerken op het gebied van cultuur, voor de 1e, 2e en 3e klassen. Elk schooljaar wordt er naar gestreefd om een gezamenlijk groot cultuurproject neer te zetten in de gemeente Meppel.

Dit schooljaar stond het jaarlijks cultuurproject in het teken van milieu, natuur en dieren. Het probleem met zwerfafval wordt steeds groter. Steeds meer afval beland op straat, in plaats van in de prullenbak. Door het inzetten van cultuur is er het afgelopen schooljaar bewustwording bij de leerlingen gecreëerd over zwerfafval. Uit dit thema zijn twee deelprojecten ontstaan.

 

Tentoonstelling Beestenbende

Leerlingen uit verschillende klassen van de deelnemende scholen hebben bij de kunstvakken kunstwerken gemaakt van verschillende soorten afval. De kunstwerken staan in het thema van dieren en de natuur daaromheen. Een selectie van deze kunstwerken zijn te bezichtigen bij de tentoonstelling ‘Beestenbende’ in de Bibliotheek in Meppel. Op maandag 4 juli jl. is de tentoonstelling geopend onder de aanwezigheid van medewerkers van de bibliotheek, docenten en leerlingen van CSG Dingstede, Stad&Esch en Terra Meppel VO, bezoekers en medewerkers van de gemeente Meppel. De tentoonstelling is tot en met het einde van de zomervakantie te bezichtigen. De bibliotheek is voor iedereen (gratis) toegankelijk tijdens de openingstijden.

 

Meppeler Muggen blikvangers

Om nog meer aandacht te vragen voor de hoeveelheid zwerfafval heeft het Cultuurtraject+ in samenwerking met Cement Meppel blikvangers ontworpen. Cement Meppel heeft drie grote blikvangers ontworpen en gemaakt in de vorm van de Meppeler Mug.

Deze Meppeler Muggen hebben de afgelopen weken op de schoolpleinen van de deelnemende scholen gestaan. Op elke school stond één van de drie Meppeler Muggen. Deze muggen zijn ingezet als blikvanger, waar scholieren hun afval in konden gooien. Het komende schooljaar blijven de muggen als een kunstwerk op de scholen staan.

 

Cement Coaching & Dagbesteding

Cement Coaching & Dagbesteding is in 2018 begonnen met als doelstelling om sociale duurzaamheid toe te voegen aan festivals die maatschappelijk verantwoord willen ondernemen. Vier jaar later is Cement uitgegroeid tot een veelzijdige en energieke organisatie, mede doordat tijdens de coronacrisis de activiteiten werden verlegd en uitgebreid. Op kleinschalige wijze wordt een werkplek geboden aan jongeren en volwassenen die in hun ontwikkeling zijn vastgelopen. Hiervoor zijn vijf verschillende werkplaatsen opgezet. Daarnaast krijgen een aantal cliënten de kans om de stap te zetten naar een betaalde baan.