Meppel Actief & Gezond komt met een BIOR kaart voor fiets- en wandelroutekaart, speciaal ontwikkeld voor inwoners en bezoekers van Meppel!

Fietsen en wandelen zijn één van de twee activiteiten die tijdens de lockdown veel worden gedaan. Meppel Actief & Gezond heeft voor jou een document ontwikkeld waardoor je gemakkelijk een fiets- en/of wandelroute kunt uitkiezen en dus zelf niet op zoek hoeft te gaan naar een route. Daarnaast kun je meer informatie vinden over waarom fietsen en wandelen goed voor je is.

Meppel heeft talloze fiets- en wandelroutes. In het fiets- en wandelroute bestand welke hieronder te downloaden zijn kun je 15 fietsroutes en 7 wandelroutes vinden.

  • De 15 fietsroutes samen bij elkaar zijn goed voor meer dan 700 kilometer fietsplezier.
  • De 7 wandelroutes samen bij elkaar zijn goed voor 50 kilometer wandelplezier.

Wist je dat … als je regelmatig fietst je je fitheid met 13% verhoogt? Dit kun je vergelijken met het effect van regelmatig sporten, bijvoorbeeld 1 a 2 keer fitnessen.

Positieve effecten fietsen

In Nederland zijn er meer fietsen dan mensen, fietsen is een goede manier om overwicht te voorkomen en voor de mensen die overgewicht hebben is fietsen en uitstekende manier om in beweging te komen (Hendriksen, I.J.M. & Gilswijk R. Van. 2010).

Wist je dat … door regelmatig te gaan fietsen verminder je de kans op verschillende soorten ziekten, een voorbeeld hiervan is de kans op hart- en vaatziekten, daarnaast neemt de kans op vroegtijdig overleiden af met bijna 40%.

Positieve effecten wandelen

Door regelmatig een half uur te gaan wandelen heeft dit al een positie effect op je gezondheid. Een van de mentale positieve effecten is dat je er een beter humeur van krijgt, daarnaast heeft wandelen ook vele andere positieve effecten op je.

Wandelen is goed voor je hersenen, het heeft namelijk een positief effect op je mentale gezondheid (V. 2020, 19 oktober). Wanneer je aan het wandelen bent worden er gelukstofjes aangemaakt genaamd endorfine en serotonine. Dit stofje zorgt ervoor dat je je gelukkig en prettig gaat voelen. Door het aanmaken hiervan gaan je angsten ook sneller weg en helpt het tegen depressieve gevoelens.

Wist je dat … wandelen heeft een positief effect op je longen, namelijk hoe meer je wandelt, hoe groter het vermogen van de longen wordt waardoor je meer zuurstof kan opnemen.

Fiets- en wandelroutes Meppel

In de gemeente Meppel en omstreken zijn er veel fiets- en wandelmogelijkheden. In het document wat je hieronder kunt vinden zijn fiets- en wandelroutes te vinden die je kan gebruiken als je op pad wilt gaan.

Wist je dat … wandelen goed is voor je biologische klok? Door het wandelen val je beter in slaap en kan je beter doorslapen.

Met de zomer in het versier is het zeker de moeite waard om één of meerdere fiets- en/of wandelroutes uit te proberen!

Download hier de fietsroutes.

Download hier de wandelroutes.